På boligmarkedet kom der i 2016 nye regler. En af disse nye regler, er den såkaldte ”femprocentsreglen”. Ens for mange af de nye regler er, at de stiller højere krav til købere, der gerne vil optage et nyt boliglån.
Hvis man inden 2015 har købt sit hus, har man haft mulighed for at optage hele ens lån i realkredit og banklån. Det betyder at man ikke har været afhængige af at have den store opsparing klar, når man ville ud at finansiere og købe et nyt hus. Pr. 1. november blev dette ændret radikalt, for nu skal man som minimum kunne lægge 5 % af boligens værdi, hvis man ønsker at optage et lån til en ny bolig.
Et eksempel på femprocentsreglen
Et hus koster ofte rigtig mange penge, og det kan derfor være en smule uoverskueligt lige at regne det ud. Derfor kan man med dette eksempel overskue femprocentsreglen. Eksempelvis hvis man har fundet drømmehuset og det koster fire millioner, så skal man selv komme med 200.000 kroner. Altså er regnestykket som følger: Husets værdi gange 0,05 = 200.000 kroner.
Bankerne i Danmark har direkte forbud mod at låne de sidste fem procenter af boliglånet. For at skaffe disse penge, hvis man sidder i en situation, hvor man ikke har fem procent af ens drømmehus’ værdi, kan man enten tage nogle ekstra timer på arbejdet, låne af familien eller andet.
Fordele og ulemper ved femprocentsreglen
Der er både fordele og ulemper ved denne nye regel. En af ulemperne er selvfølgelig, at man kan risikere ikke at kunne købe sit drømmehus, hvis ikke man har de fem procent. Til gengæld er sikkerheden væsentlig større hos bankerne, og de føler sig oftere mere trygge ved at give et boliglån. Det er de på baggrund af, at man har vist at man godt kan spare op, og at de fem procent af ens boliglån giver en form for bevist for at man er ansvarlig og forpligtet.
Det var før 2015 mere almindeligt at man kom med en form for egenbetaling, hvis man ville optage et boliglån, men det var den gang op til hver enkelt bank at vurdere hvor meget denne egenbetaling skulle være. Hvis man ved, at man i fremtiden har tænkt på at finde en bolig at bo i, som man gerne vil eje, frem for at leje, er det en god idé allerede nu at begynde at spare op. Hvis man er ung, kan man starte med mindre beløb. Det kræver blot, hvis man er et par, at man lægger 2700 kroner til side i tre år, og så har man 200.000 kroner – det vil sige fem procent af et hus til fire millioner. Denne opsparing giver et godt og solidt fundament til at få et boliglån i fremtiden.