Boliglån

Boliglån

Som førstegangskøber kan man godt forberede sig på at et boliglån vil være en af de største økonomiske investeringer i ens liv. Derfor er det vigtigt at man er godt forberedt.

På denne side får du et par gode råd inden man optager et boliglån. Det er typisk to ting, hvor du skal være ekstra opmærksom på.

Boliglån for begyndere

Disse to ting drejer om lånetypen. Når man tænker på at optage et boliglån, er der to former for lån. Der er flexlån eller et fastforrentet lån. Her er det også vigtigt at overveje hvorvidt man burde vente med at købe et hus eller lejlighed. Det kan nemlig være rigtig fordelagtigt at have sparet så meget op til udbetalingen som muligt. Du skal nemlig ikke betale renter at din opsparing, men det skal du hvis du vælger at låne til hele udbetalingen i banken.

Fastforrentet lån eller flexlån?

Når valget står mellem et fastforrentet lån og et flexlån, vil løbetiden typisk være over 30 år. Så her er det godt at have med i sine overvejelser hvilken lånetype, der passer bedst ind i ens økonomi.

  • Hvis du vælger et fastforrentet lån er du sikker på at den månedlige ydelse vil være fast. Derfor kan du ligge et budget, da du præcis ved hvad dine udgifter er hver måned, og man skal derfor ikke være bange for ubehagelige overraskelser, som man f.eks. kan ved et flexlån.
  • Vælger man derimod at optage et flexlån kan renten variere det ene år. Dette er selvfølgelig både positivt og negativt. Derfor kan man et år betale en lavere rente end man er vant til, hvorimod den næste måneds renter kan være væsentligt højere end hvad man er vant til. Hvis du vælger et flexlån er det en fornuftig idé at sørge for at sætte lidt af til opsparingen, hvis ens økonomi er lidt stram. Med et flexlån kan man være heldig at ens rådighedsbeløb kan være større end, og det giver for nogle mennesker en mulighed for at købe ting de ellers ikke kunne have råd til.

Flekslån eller fastforrentet lån?

Både flexlån og fastforrentede lån løber typisk over 30 år. Du skal overveje, hvilken type, der passer dig bedst.

Hvis man her i 2018 kigger tilbage på de senere år, så har det været en fordel at vælge flexlån, da renten i mange år har været lav, og derfor har ens lån været billigere. Dette kan man dog desværre ikke helt regne med fremadrettet, da renten kan ændre sig, og så kan ens boliglån godt stige markant.

Derfor er det værd at understrege at man ikke skal bruge alle de penge man har, og det er en god idé at spare lidt på til dårligere tider.

Et fornuftigt boligkøb kan kræve en opsparing

Gældende for både et flexlån og en fastforrentede lån er at de kun kan dække 80 procent af husets værdi. Man skal derfor selv komme med de resterende 20 procent af husets værdi, eller låne dem i banken. Hvis man skal låne de sidste 20 procent i banken kan det blive væsentligt dyrere, og derved kan husets pris være højere end først antaget. Som overskriften antyder, er det billigere at købe et hus, hvis man selv har en opsparing, der kan dække husets værdi.

Det er nemlig sådan, at hvis man vælger at låne pengene i banken, så bliver det til en højere rente en det boliglån, som man optager for de første 80 procent.