Hvad betyder effektiv rente?

Når man snakker om den effektive rente, er det blot et synonym for en debitorrente, og debitorrente er et fagudtryk, som i sin enkelhed betyder, selve forretningen af lånet. Det betyder på dansk, hvor mange penge det pengeinstitut man låner hos, tjener over den periode hvor mange låner.

Hos alle pengeinstitutter, hvor man vælger at lave en aftale omkring et lån, vil den effektive rente være regnet med i den samlede omkostningsplan, og udtrykt igennem ÅOP. Den udregnes ved den pågældende rente samt de gebyrer det pågældende pengeinstitut tilbyder, og dernæst regner man lånets løbetid, hvilken afdragsform, som lånet er lavet på og kursen på renten.

Lån uden omkostninger

Hos alle pengeinstitutter foretrækker man, at afdragsbetalingerne sker med små tidsintervaller. Derfor ser man ofte, at debitorrenten er højere ved korte terminer. Dette ses ved f.eks. afdrag hver måned. Pengeinstitutterne kan derfor tit trække omkostninger fra, og det kan påvirke den effektive rente.

Man ser hos nogle finansieringsinstitutter, at man kan låne forholdsvis små beløb, helt uden renter eller gebyrer. Dette betyder at man blot skal betale det beløb man har lånt, tilbage.

Den effektive renten behøver man ikke spekulere på, hvis man tager disse rente- og gebyrfri lån. Det skal dog siges at disse lån oftest kun kan optages i en begrænset periode, eller med en meget kort tilbagebetalingsfrist, og derfor er dette ikke muligt i forbindelse af optagelse af boliglån eller lign.