Dine-penge.dk præsenterer et udvalg af lånedudbydere, og er derfor ikke fyldestgørende for hele markedet. Vi får et honorar for de lån, der bliver optaget hos låneudbyderne gennem vores site, og derfor indeholder denne side reklamelinks. Se en oversigt over de låneudbydere vi samarbejder med her.


Få overblik over låne-junglen og din privatøkonomi

Gratis lån er mere populære end nogensinde. Dette er der mange grunde til. De er nemme at optage, kan fås til relativt små penge (i nogle tilfælde gratis), og pengene kommer hurtigt ind på din konto. Dette har medført, at der er opstået et hav af forskellige låneudbydere og lånetyper. Derfor er online-lån gået fra at være hurtigt og nemt til at være en jungle at navigere i. Hvis du gerne vil låne penge, men ikke ønsker at have en lang samtale med din bankrådgiver, så er du kommet til det rigtige sted. Vi har lavet en række guides til de forskellige lånetyper, lånebeløb og lånebegreber. Hvis du er interesseret i en forsmag på, hvad du kan blive klogere på inde på siden, skal du bare læse videre – lån penge gratis første gang.

Bliv klogere på lån – og hvordan man kan få første lån gratis

Der er så mange låneudbydere og lånetyper, at det kan være svært at vælge, hvilket lån der passer bedst til dig. Derfor har vi lavet en række forskellige guides, der gerne skulle gøre dig i stand til at navigere i låne-junglen. Så kan du være sikker på, at du tager den rigtige beslutning, når du låner penge.

Guides til lånebegreber

Der er mange begreber inden for låneverdenen. Disse begreber kan være meget tekniske og til tider svære at forstå. Desuden er det ikke altid let at vide, om disse begreber er relevante i forbindelse med dit lån. Før i tiden var man nødt til at leje en bog på biblioteket eller tage en snak med sin bankrådgiver/revisor for at få et bedre kendskab til disse begreber. Heldigvis har internettet gjort det en del lettere at få adgang til information. Derfor har vi lavet en række forskellige guides til lånebegreber, der ligger under fanebladet ”Hvad betyder”. Her kan du finde guides, der gennemgår alt fra ”variabel rente” til ”insolvens”. Disse guides forklarer forskellige økonomiske begreber i øjenhøjde, mens de samtidig kommer med nok information til at være brugbare. Hensigten med disse guides er at give dig kendskab til begreberne, så du ikke skal google disse, hver gang du støder på dem i forbindelse med lån og andre privatøkonomiske beslutninger.

Guides til lånetyper

Selvom det er rart at have kendskab til forskellige økonomiske begreber, skal du stadigvæk tage stilling til de forskellige lånetyper. Den stigende popularitet hos online-lån har ført til, at der er opstået en række forskellige lånetyper. Ulemperne ved dette er, at det kan være svært at finde det lån, der passer bedst til dig, og det kan være endnu sværere at gennemskue betingelserne for hver lånetype.

Men det store antal af lånetyper giver dig også nogle unikke muligheder som forbruger. Du er ikke længere bundet af bankens vurdering, præferencer og krav. Med disse forskellige lån kan du tage din økonomi i egen hånd og finde et lån, der passer 100% til dig og din nuværende situation. Du er ikke længere tvunget til et realkreditlån eller et øremærket lån, og for at give dig størst mulighed for at udnytte de nye lånetyper kan du inde under fanebladet ”Lånetyper” finde guides til de forskellige lånetyper. Disse guides gennemgår alt fra små SMS-lån til store boliglån, og lånetyperne er forklaret i øjenhøjde, så alle personer gerne skulle være i stand til at få et overblik over de forskellige lånetyper.

Uanset hvilken låntype, du vælger, skal du dog være opmærksom på mulighederne for gratis lån. Lån penge gratis første gang – det tilbyder langt de fleste låneudbydere.

Guides til lånebeløb – fra gratis lån til almindelige online lån

Det kan være, at du står i den situation, hvor du skal bruge et givent antal penge hurtigst muligt. Du har måske en bilreparation, der skal betales, eller der er et tilbud, der udløber om tre dage. I disse tilfælde har du sandsynligvis hverken tid eller overskud til at gennemlæse samtlige guides for at finde den rigtige låneudbyder og lånetype. Derfor har vi samlet en række forskellige låneudbydere og tilhørende guides til lånebeløb. Under fanen ”Lånebeløb” kan du finde låneudbydere, der udlåner fra 1.000 kroner og helt op til 500.000 kroner. Under hvert lånebeløb har vi skrevet et hurtigt overblik, der giver gode råd og informerer dig om, hvad du skal være opmærksom på, når du låner penge i den valgte størrelse.

Grunden til, at vi informerer dig om, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med forskellige lånebeløb, er, at forskellige lånebeløb ofte har vidt forskellige renter og er vidt forskellige lånetyper. Derfor kan du ikke bare vurdere forskellige lån alene ud fra renten.

Vores låneudbydere – lån penge gratis hos de fleste

Vi bestræber os på at finde pålidelige låneudbydere, så du roligt kan låne penge. Alle vores låneudbydere tilbyder gode vilkår, og du kan finde lige netop den låneudbyder, der passer til dig. Låneudbydernes vilkår fremgår på vores side, og vi har sørget for at gøre deres låneplaner lette at forstå. Derfor er låneudbydernes rente, afdragsperiode og lånebeløb altid oplyst. Under disse oplysninger kan du desuden finde andre detaljer såsom lånets ÅOP og den samlede tilbagebetaling. Hvis du finder en låneudbyder, der har en aftale, som du er interesseret i, skal du blot klikke på knappen ”ansøg”, hvorefter du vil blive videresendt til udlånerens låneside.

Du skal dog huske, at de fremviste renter som udgangspunkt er standardrenter. Låneudbyderens rente er nemlig baseret på din låneansøgning og din kreditværdighed – og hos de individuelle udbydere kan du få første lån gratis. Heldigvis er låneansøgninger som udgangspunkt uforpligtende. Ofte sender du bare en ansøgning, hvorefter låneudbyderen beregner din rente og fremsender et tilbud. Herefter kan du vælge at acceptere lånet eller lade være.

Sådan sammenligner du lån

Når du kommer ind på siden med de forskellige låneudbydere, er du sikkert fristet til bare at vælge lånet med den laveste rente. Dette er dog ikke altid den bedste idé, da et lån er mere end blot renten. Du skal udover renten tage stilling til lånetypen, lånebeløbet, løbetiden og lånets ÅOP. Dette lyder måske uoverskueligt, men det er rent faktisk overraskende let. Her er et lynkursus i at sammenligne lån.

Hvor fleksibelt et gratis lån skal du have?

Selvom det er fristende at vælge det billigste lån, skal du også huske, at det ikke altid er mest hensigtsmæssigt kun at gå efter den billigste løsning. Når du køber andre produkter, går du jo heller ikke kun efter prisen. Hvorfor skulle det så være anderledes med lån? Som udgangspunkt er et billigt lån et lån med en kort løbetid, som ikke har meget fleksibilitet. Men dette er måske ikke den lånetype, der passer bedst til dig. Det kan være, at du ønsker at afbetale lånet gennem en længere periode for at få mere luft i budgettet. Det kan også være, at du ønsker et fleksibelt lån, der kan sættes på pause, men som har en lidt højere rente.

Dette afhænger alt sammen af dine personlige præferencer og din økonomiske situation og det bedste spørgsmål, du kan stille dig selv, er ikke nødvendigvis ”hvilket lån er billigst?”, men derimod ”hvilket lån kan bedst svare sig i min situation?”.

Lånetypen

Når du har besluttet dig for, hvor fleksibelt dit lån skal være, skal du til at finde et lån, der passer til dig. Her skal du huske at sammenligne lån af samme type. Det giver ingen mening at sammenligne et kviklån på 10.000 kroner med et forbrugslån på 10.000 kroner. Disse lånetyper har ofte vidt forskellige vilkår og er lavet til vidt forskellige situationer. Som udgangspunkt er et kviklån mindre fleksibelt, har kortere løbetid og højere startomkostninger. Et forbrugslån er derimod mere fleksibelt og har lavere startomkostninger. Ved at sammenligne lån, der er af samme type, er du sikker på, at du får et overblik over, hvilket lån der bedst kan svare sig i din økonomiske situation. Og samtidig har vi samlet en oversigt over, hvor man kan få første lån gratis.

Lånebeløbet

Udover lånetypen skal du altid sammenligne lån, der har samme lånebeløb. Dette beløb kaldes ofte for hovedstolen og er det beløb, du låner. Når du låner penge, skal du ofte betale startomkostninger, og i nogle tilfælde lægges disse omkostninger til den samlede udbetaling, mens de i andre tilfælde trækkes fra hovedstolen, så du får mindre udbetalt. Ved at sammenligne lån med samme hovedstol kan du lettere gennemskue, hvilket lån der bedst kan svare sig ud fra startomkostninger og rentefradrag.

En anden grund til, at du bør sammenligne identiske lån, er, at det er svært at vurdere, hvilket lån der giver mest for pengene, når du sammenligner lån med forskellige hovedstole. Som udgangspunkt har lån med en stor hovedstol en lavere rente, men da løbetiden er længere, så ender du oftest med at betale mere end ved lånet, der har en lavere hovedstol.

Løbetiden

Når du sammenligner lån fra forskellige låneudbydere, bør du også sammenligne lån med samme løbetid. Hvis løbetiden er den samme, kan du lettere gennemskue, hvilket lån der giver mest for pengene. Som udgangspunkt er det altid billigere at afbetale et lån hurtigt, end det er at afdrage på det over en længere periode. Men når du sammenligner lån med forskellig løbetid, kan du hurtigt ende ud med at konkludere, at lånet med den lange løbetid er billigst, da renten ofte er lavere ved lån med en lang løbetid. Omvendt kan du ende med at tro, at lånet med den korte løbetid giver mest for pengene, da de samlede låneomkostninger er lavere. Problemet ligger i, at disse lån ikke er hensigtsmæssige at sammenligne, da du reelt set ikke er blevet klogere på, hvilket lån der bedst kan svare sig. Når du sammenligner lån med samme løbetid, får du et meget bedre overblik over, hvilket lån der bedst kan svare sig, da du bare kan undersøge de samlede omkostninger for lånet.

Renten, startomkostninger og ÅOP

Når du sammenligner lån fra forskellige låneudbydere, er du sikkert fristet til blot at vælge lånet med den laveste rente. Men lånet med den laveste rente er ikke altid det billigste lån. Hvis du kun sammenligner lån ud fra deres rente, glemmer du nemlig at medregne lånets andre omkostninger. Disse omkostninger kan f.eks. være oprettelsesgebyrer, administrationsgebyrer osv. Som udgangspunkt kan lånets omkostninger opdeles i to kategorier: Løbende omkostninger og startomkostninger. Løbende omkostninger er omkostninger, som du betaler hver måned. Dette kan f.eks. være renter og administrationsgebyrer. Startomkostninger er omkostninger, som du kun betaler én gang, og betegnes ofte som stiftelsesomkostninger.

Lad os f.eks. antage, at du gerne vil låne 10.000 kroner, og du sammenligner to lån, der begge har en løbetid på 12 måneder. Det ene lån har en rente på 15% og tager 2.500 kroner i startgebyrer. Det andet lån har en rente på 14% og tager 3.500 kroner i startgebyrer. Her kan det være svært at gennemskue, hvilket lån der reelt set er billigst. De fleste vil i ovenstående tilfælde vælge lånet med den billigste rente, da de forventer, at den lavere rente i sidste ende vil spare dem for flere penge end de højere startomkostninger. Men i ovenstående tilfælde er lånet med den højeste rente rent faktisk billigst. I alt vil du cirka spare 900 kroner ved at vælge lånet med den høje rente. Dette er selvfølgelig ikke vildt mange penge, men lidt betyder også noget.

Det kan selvfølgelig virke besværligt at skulle finde lommeregneren frem, hver gang du sammenligner lån. Derfor er det blevet et lovkrav, at alle låneudbydere skal oplyse lånets ÅOP. Når du sammenligner lån ud fra deres ÅOP, så behøver du ikke længere at fedte med lommeregneren, hver gang du sammenligner lån, da ÅOP medregner alle omkostninger i forbindelse med lånet.

ÅOP står for ”årlige omkostninger i procent”, og dette tal samler alle løbende omkostninger og startomkostninger til en årlig renteprocent. I dette tal er der bl.a. medregnet stiftelsesomkostninger, rentefradrag og terminer. Derfor slipper du for at finde lommeregneren frem, når du sammenligner identiske beløb, da lånet med den laveste ÅOP er det billigste lån. Du skal dog huske at sammenligne identiske lån; dvs. at lånene skal have samme løbetid og samme hovedstol, da ÅOP er udarbejdet til at finde det billigste lån ud fra identiske lån.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilket lån der er billigst, har de fleste af vores låneudbydere en låneberegner tilgængelig på deres hjemmeside. Med en låneberegner skal du blot indtaste startomkostninger, løbetid og renteprocent. Herefter udregner låneberegneren den samlede tilbagebetaling og din månedlige ydelse. En låneberegner er derfor et fantastisk værktøj til at give overblik over et låns samlede omkostninger. Og

Hvorfor låne penge?

Der kan være mange grunde til, at du skal tage et lån. Måske er du stødt på nogle uforudsete udgifter, som skal betales hurtigst muligt. Måske er der et fantastisk tilbud, som du ikke kan sige nej til. Uanset hvad din grund er, så er det let og hurtigt at låne penge online, og du kan låne penge til lige det, du har lyst til. I forbindelse med nogle uforudsete udgifter kan det være en ganske god idé at tage et lån. I forbindelse med bilreparationer kan det være en stor befrielse ikke at skulle betale alle pengene på én gang. Hvis du f.eks. skal betale 10.000 kroner for en bilreparation, kan det være svært at finde pengene nu og her. Derfor er det ofte en befrielse at tage et lån på 10.000 kroner og så betale det af i løbet af 12 måneder. Samlet set bliver det en smule dyrere, end hvis du betalte det hele på én gang, men du får dog mere luft i budgettet, end hvis det hele skulle betales med det samme.

Online lån sammenlignet med traditionelle banklån

Online-lån er en smule anderledes end de traditionelle banklån. Ved at tage et online-lån går du uden om banken og tager et lån igennem en låneudbyder, der ofte er specialiseret i at tilbyde lån. Når du låner penge gennem banken, er lånet ofte øremærket. Det vil sige, at pengene går til ét specifikt formål. Derfor skal du følge bankens retningslinjer, når du låner penge igennem dem. Online-lån er derimod ikke øremærkede, og derfor kan du bruge pengene på lige det, du har lyst til, uden at låneudbyderen stiller spørgsmål.

Online-lån er hverken bedre eller ringere end et traditionelt banklån. Et online-lån har fordele og ulemper. Derfor er online-lån gode i nogle situationer og mindre gode i andre. Hvorvidt et online-lån er noget for dig afhænger mest af dine personlige præferencer og din nuværende situation.

Den helt store forskel på banklånet og det online lån er, at man kan få første lån gratis – lån enge gratis og få et gratis lån i 30 dage.

Fordele ved online lån – find dit gratis lån

Der er en række fordele ved online-lån. De er meget nemme at ansøge om, du slipper for en lang samtale med din bankrådgiver, og det er ikke nødvendigt at lægge et detaljeret budget. Du skal som udgangspunkt kun oplyse din alder, din bopæl, om du er registreret i RKI og i nogle tilfælde din årlige indkomst.

Herudover får du ofte et svar inden for 24 timer, hvorefter du kan forvente, at pengene står på din konto i løbet af nogle timer. Derfor er online-lån gode i situationer, hvor du skal bruge penge hurtigt. Du får også en større frihed over dine penge, når du tager et online-lån. Låneudbyderen er som udgangspunkt ikke interesseret i, hvad pengene bruges på, også selvom der er tale med et gratis penge/gratis lån. Dette er en stor fordel sammenlignet med traditionelle banklån, da bankerne ofte er negative over for forbrugslån, og det kan derfor være svært at overtale din bankrådgiver til at udlåne penge til en køkkenrenovering eller en bilreparation.

Der er stor konkurrence på markedet for online-lån. Derfor kan du finde mange forskellige låneplaner, lånetyper og låneudbydere. Dette giver dig mulighed for at finde det lån, som passer bedst til dig. Med et banklån er du derimod bundet af bankens låneplan, og dine muligheder for andre lån er begrænset.

Den store konkurrence på markedet for online-lån har også medført, at du kan få lån til en fornuftig pris. Det er sågar muligt at låne penge gratis, hvis du er førstegangslåner. Herudover slipper du for at stille sikkerhed, når du optager et online-lån – så du risikerer ikke at miste hus og hjem, hvis du ikke kan tilbagebetale dit lån.

Ulemper ved online-lån

Der er selvfølgelig også nogle ulemper ved online-lån. Den store konkurrence har medført, at det kan være uoverskueligt at vælge imellem de forskellige låneudbydere. Men hvis du sammenligner identiske lån ud fra deres ÅOP, skulle det ikke være et problem at finde det billigste lån. Desuden er online-lån ofte dyrere end et øremærket lån. Derfor er det i nogle tilfælde bedre at vælge et øremærket lån, hvis pengene alligevel skal gå til ét specifikt formål. Grunden til, at online-lån ofte er dyrere, er, at der ikke stilles sikkerhed. Derfor tager låneudbyderen en større risiko, når de udlåner penge. Måden, låneudbyderne håndterer tab fra kunder, der ikke kan betale tilbage, er ved at forvente, at en lille procentdel af lånerne ikke kan tilbagebetale deres lån. Derfor sættes renten en smule højere for alle. Denne praksis er meget omdiskuteret inden for låneverdenen. Nogle mennesker ser dette som en human måde at håndtere dårlige betalere, mens andre ser det som en måde at lade gode betalere betale for dårlige betalere. I sidste ende er mange mennesker dog villige til at betale lidt højere renter for ikke at stille sit hus eller sin bil som sikkerhed.

Gratis lånetyper

Når du tager et online lån, er der en række forskellige lånetyper, som du kan vælge imellem. Du kan læse mere om de forskellige lånetyper under fanebladet ”Lånetyper”, men her er et hurtigt overblik over de to mest populære lånetyper.

Online lån

Et online lån er et forbrugslån, som er et middelstort lån. Hovedstolen ved denne lånetype starter fra 10.000 kroner og kan komme helt op på 500.000 kroner. Som udgangspunkt er online lån bedst egnet til forbrug eller større uforudsete udgifter. Lånenes løbetid og rente kan være meget varierende, og renten er hovedsageligt vurderet ud fra din kreditværdighed og din nuværende situation. Jo bedre en betaler du er, desto lavere bliver din rente. Idet renten bliver afgjort på baggrund af din kreditværdighed, er det ofte påkrævet, at du oplyser mere i din låneansøgning end ved et kviklån. Som udgangspunkt starter renten ved 10%, men dette varierer alt efter kreditværdigheden samt lånets hovedstol og løbetid, og hos nogle udbydere tilbyder de ’lån penge gratis’ første gang. Jo højere hovedstolen er, desto lavere er renten for det meste. Ligeledes er renten ofte lavere ved forbrugslån med lang løbetid.

De fleste forbrugslån benyttes til køkkenrenoveringer. Dette giver ganske god mening, da en køkkenrenovering er et mellemstort køb, og bankerne er ofte uvillige til at udlåne penge til det. Dog bruges mange mindre forbrugslån også på elektronik eller uforudsete udgifter.

Online lån kommer i mange former og farver. De kan bl.a. være meget fleksible og have en høj rente, eller de kan være meget ufleksible og have en lav rente – og så kan de faktisk et udtryk for gratis penge.

Kviklån

Kviklån er mindre lån, der har en kort løbetid. Ofte starter hovedstolen på et par hundrede kroner og slutter på omkring 10.000 kroner. Disse lån skal ofte afbetales i løbet af et par uger, og de er som tommelfingerregel meget ufleksible. Derfor kan du finde billige kviklån, men hvis du ikke følger låneplanen og afbetaler lånet til tiden, risikerer du at komme til at betale en temmelig høj rente.

Det kan være svært at vurdere prisen for et kviklån, da renten er oplyst på årsbasis. Dette er et lovkrav, men kan virke meget misvisende for forbrugeren. Hvis du lejer et hotelværelse, er prisen jo heller ikke oplyst pr. år, men tværtimod pr. dag. Dette er lidt det samme med kviklån, der er lavet til at blive tilbagebetalt over en måned. Hvis du f.eks. tager et kviklån på 3.000 kroner, der skal betales tilbage måneden efter, er det ikke unormalt, at lånet har en ÅOP på 200%. Dette lyder voldsomt, men det er et resultat af, at stiftelsesomkostningerne vejer tungt i ÅOP-beregningen. Hvis renten er på 200%, og du betaler lånet tilbage efter en måned, har du reelt set kun betalt 500 kroner for lånet. Ofte får disse kviklån så høj en ÅOP, da deres stiftelsesomkostninger er høje sammenlignet med lånebeløbet, men dette betyder ikke nødvendigvis, at lånet er rivende dyrt, hvis du følger låneplanen. Derfor er kviklån ikke nødvendigvis en dårlig aftale, og mange mennesker bruger disse lån i forbindelse med mindre uforudsete udgifter, da disse lån er meget nemme at tage; det kan ligefrem gøres via et SMS lån. Som udgangspunkt er låneprocessen mere simpel end med forbrugslån, da låneudbyderen ikke løber så høj en risiko. Herudover stiller kviklånsudbydere sjældent andre krav, end at du er over 18 år og ikke registreret i RKI. Du får ofte svar i løbet af et par minutter eller et par timer. Låneudbyderne kan vurdere din låneansøgning så hurtigt, da de fleste kviklånsudbydere tilbyder den samme plan til alle forbrugere (medmindre de er førstegangslånere eller står i RKI), og derfor skal de ikke til at lave en kreditvurdering.

Det er i nogle tilfælde muligt at spare penge på et kviklån – og nogle gange kan de være gratis kviklån. Dette er specielt tydeligt i forbindelse med begrænsede tilbud. Lad os f.eks. antage, at der er tilbud på en ferierejse. Hvis du allerede ved, at du har råd til rejsen i næste måned, men tilbuddet udløber i den nuværende måned, kan det være, at det kan svare sig at tage et kviklån. Hvis forskellen mellem tilbudsprisen og normalprisen er større end låneomkostningerne, har du rent faktisk sparet penge ved at tage et kviklån – og hvis du har valgt første lån gratis, er det bare en win-win. Men du skal dog være sikker på, at du er i stand til at følge låneplanen, da det ellers kan blive temmelig dyrt at tage et kviklån. Og så er forsvinder effekten af et gratis kviklån.

Lån penge gratis – første lån gratis

I mange tilfælde er det rent faktisk muligt at låne penge gratis. Disse gratis lån er ofte mindre kviklån, der udbydes i forbindelse med tilbudskampagner eller til førstegangslånere. Disse tilbud gør det muligt at låne penge gratis i 30 dage, hvis det er første gang, du låner penge igennem låneudbyderen. Disse gratis lån har ofte en kort løbetid, der ligger mellem 14 og 30 dage. Hovedstolen ved lån, der er gratis, er ofte lav og starter ved et par hundrede kroner og ligger meget sjældent over 10.000 kroner. Det mest almindelige gratis lån har en hovedstol på mellem 3.000 og 4.000 kroner. Og langt de fleste lånudbydere tilbyder første lån gratis.

Hvis du derfor alligevel skal tage et kviklån, kan det godt svare sig at være opmærksom på de forskellige kampagner, som låneudbyderne har kørende, da du ofte kan finde nogle meget gode tilbud. Men ligesom med alle andre lån skal du være sikker på, at du kan tilbagebetale gratislånet indenfor lånets løbetid, da du ellers skal til at betale renter af lånet, hvilket kan være en dyr fornøjelse. På den måde kan man få et gratis kviklån eller minilån gratis – uden omkostninger. Lån penge gratis i dag og få plads i økonomien – lån gratis i 30 dage.

Det er forskelligt, hvor meget man kan låne gratis, men hos flere har man mulighederne; lån 3000 kr gratis, lån 4000 kr gratis, og nogle tilbyder endda lån 10000 gratis. Og alle med mulighed for lån gratis i 30 dage.

Kan jeg fortryde et gratis lån?

Med et online-lån har du, ligesom med alle andre produkter, 14 dages fortrydelsesret. Denne fortrydelsesret gælder fra den dag, du accepterer lånet. For at fortryde et lån, skal du indenfor 14 dage informere din låneudbyder om, at du ønsker at fortryde dit lån, hvorefter du skal tilbagebetale lånebeløbet og renterne fra den dag, lånet blev indgået, til den dag, du fortrød lånet. Som udgangspunkt har du 30 dage til at tilbagebetale lånebeløbet samt renterne, men dette kan variere alt efter lånetypen og lånebeløbet.

Når du informerer din låneudbyder om, at du ønsker at fortryde dit lån, er det anbefalet, at du gør det skriftligt. Ved at gøre det skriftligt har du dokumentation på, at lånet er blevet fortrudt. Dog kan det ikke altid svare sig at fortryde et lån, da det ofte koster penge at fortryde et gratislån. Derfor kan det ofte bedre svare sig at lade være med at fortryde gratis lån og i stedet bare betale de lånte penge tilbage, når betalingsdagen kommer.

Gode råd i forbindelse med optagelse af et gratis lån

Når du optager et lån, er der en række ting, som du kan gøre for at få det lån, der passer bedst til dig. Det er ikke store eller voldsomme omlægninger i din økonomi, der er tale om. Tværtimod er det mere et spørgsmål om at få et overblik over din egen økonomi og om at ansøge på den rigtige måde, der spiller ind, når du skal have det bedste lån. Også selvom der bare er tale om et gratis lån.

Afbetal eksisterende gæld

Inden du sender en låneansøgning, er det en god idé at betale eksisterende gæld. Dette er ikke så vigtigt med hensyn til kviklån og gratis lån, men din nuværende kreditværdighed spiller specielt en rolle i forbindelse med moderate og større forbrugslån. Selvom du afbetaler en eksisterende kreditkort-gæld sidst på måneden, vil den eksisterende gæld tælle med i din kreditvurdering, når du sender en låneansøgning. Dette vil sænke din kreditvurdering og give dig en højere rente. Derfor kan du lige så godt betale din eksisterende gæld af, inden du sender en låneansøgning.

Læg et budget

Uanset om der er tale om gratis lån eller ej, er det ikke et krav, at du lægger et budget, når du ansøger om et online-lån. Men det er ikke desto mindre god skik at lægge et budget, inden du optager et online-lån. Bankerne bruger et budget til at vurdere, om du er i stand til at tilbagebetale et lån, og hvor lang tid det eventuelt vil tage for dig at tilbagebetale lånet. Denne indsigt kan også gavne dig som forbruger. Ved at lægge et budget bliver du i stand til at tage en informeret beslutning, inden du låner penge. Det kan være svært at gennemskue, hvor mange penge du kan afdrage pr. måned, og hvor mange penge du med god samvittighed kan låne, hvis du ikke har et budget. Denne indsigt er specielt god at have i forbindelse med større lån, da du lettere kan vurdere, hvor lang en løbetid lånet skal have, hvis du har et budget at arbejde ud fra.

Det er heldigvis ikke svært at lægge et budget. Det eneste, du skal gøre, er at sammenligne din månedlige indkomst efter skat med dine månedlige udgifter. De penge, der er tilovers, kan herefter bruges på rentefradrag. Du skal selvfølgelig huske at have et rådighedsbeløb til uforudsete udgifter og til biografture en gang imellem.

Ansøg flere steder – du kan muligvis få et gratis lån

Når du låner penge, kan du lige så godt ansøge flere steder. Den oplyste rente på vores side er jo bare en standardrente, og den reelle rente bliver kun oplyst, så snart låneudbyderne har vurderet din låneansøgning. Derfor vil du opdage, at låneudbyderne kan have meget forskellige renter, når de svarer tilbage på din ansøgning. Denne variation skyldes, at låneudbyderne slår ned på forskellige elementer i låneansøgningen, når de laver en kreditvurdering. Herudover opstår denne variation i renter også pga., at låneudbyderne har forskellige metoder til at beregne din risiko for ikke at tilbagebetale lånet.

Hvis du sender flere låneansøgninger til forskellige låneudbydere, har du meget større chance for at finde det billigste lån – og eventuelt det bedste gratis lån. Heldigvis er alle låneansøgninger uforpligtende, og du skal derfor først acceptere låneudbyderens låneplan, inden lånet træder i kraft. Derfor kan du lige så godt ansøge flere steder og herefter vælge det lån, der passer bedst til dig og din nuværende situation.

Vælg det rigtige lån

Du skal huske, at et lån er mere end blot de samlede låneomkostninger. Der er ikke noget sjovt i at tage et lån, hvis du skal leve på en sten i 12 måneder for at tilbagebetale lånet. Derfor skal du finde et lån, som du kan tilbagebetale inden for en realistisk tidsramme, mens du samtidig har luft i budgettet. Dette afhænger også af dine personlige præferencer. Nogle lån kan f.eks. sættes på pause i en kort periode, hvilket kan give plads til f.eks. en sommerferie. Men prisen for denne fleksibilitet er altså en højere rente. Derfor skal du gøre op med dig selv, hvad der har højest prioritet for dig: Et billigt og ufleksibelt lån eller et dyrere og mere fleksibelt lån. Her findes intet korrekt svar, da det hele afhænger af, hvad du foretrækker. Hvis du har lagt et budget, skulle du gerne have et godt overblik over din privatøkonomiske situation, og du skulle gerne være i stand til at vælge et lån, der passer til dig.

Lån det korrekte beløb

Hvis pengene skal bruges til noget specifikt, f.eks. en køkkenrenovering, bør du gå efter at låne det korrekte beløb. Hvis du låner for lidt, kan du blive nødsaget til at tage et ekstra lån. Dette kan sjældent svare sig, og du havde været bedre tjent med at låne det korrekte beløb første gang.

Dog skal du heller ikke bevæge dig over i den modsatte grøft og låne flere penge, end du skal bruge. Hvis du gør dette, skal du nemlig betale unødvendige renter på penge, som du alligevel ikke skal bruge. Overvej derfor grundigt, hvor mange penge du skal bruge, inden du optager et lån.

Er det første gang, du låner, kan du selvfølgelig vælge det første lån gratis. Og man kan få gratis lån 30 dage hos de fleste udbydere, hvis man ingen anden lånehistorik har. Lån 10000 gratis uden tillæg af renter eller gebyr.

Find en medansøger

Hvis du skal låne et større beløb, bør du finde en medansøger. Hvis du gør dette, vil låneudbyderen ofte hæve din kreditværdighed, hvilket vil give dig en lavere rente. Dette trick kan også bruges, hvis du har en lav kreditværdighed. Hvis du har en lav kreditværdighed, men finder en medansøger, der har en høj kreditværdighed, vil medansøgerens kreditværdighed hæve din kreditværdighed, og renten vil blive lavere.

Sammenlign låneplaner korrekt

Sidst men ikke mindst skal du huske at sammenligne de forskellige låneplaner korrekt. Dette vil altså sige, at du skal sammenligne lån, der har samme løbetid og samme hovedstol. Hvis du sammenligner lån, der ikke er identiske, vil du få et misvisende billede af, hvilket lån der bedst kan svare sig. Et lån med en lang løbetid og stor hovedstol vil helt naturligt have en lavere rente end et lån, der har en kort løbetid og en lav hovedstol. Hvis du sammenligner identiske lån, skal du ikke sidde med lommeregneren i timevis, da du bare kan undersøge lånenes ÅOP. Lånet med den laveste ÅOP er som udgangspunkt altid det billigste, hvis lånene har samme løbetid og hovedstol.

Hjælp til andet end lån

Vores hjemmeside hedder Dine Penge af en årsag. Vi guider dig ikke kun igennem låne-junglen; vi kommer også med tips og tricks til andre områder af din privatøkonomi. Er du enlig forælder, der har svært ved at finde penge til legetøj? Så har vi lavet en guide til, hvordan du køber legetøj på afbetaling. Hvis du er interesseret i at tjene nogle ekstra penge online, har vi også lavet en guide til, hvordan du kan tjene penge hjemmefra med intet andet end din computer og internettet. Hvis du gerne vil investere, men ikke ved, hvor du skal starte, har vi lavet en oversigt over aktiehandel, og hvad du skal være opmærksom på. Derfor skulle der gerne være noget for alle mennesker, der er interesseret i privatøkonomi.

For at undgå for mange udgifter gik jeg på jagt efter et sted, hvor jeg kunne få første lån gratis. Det er ikke alle steder, dette tilbydes, men jeg fandt hurtigt frem til siden dine-penge.dk. Siden er overskuelig, og jeg kunne hurtigt sammenligne og få informationer om gratis lån.

★★★★★

Rebekka Sørensen

Send din oplevelse og bedømmelse af dine-penge til os - klik her