Hos Dine-penge.dk kan du læse om, hvordan man kommer i gang med at investere, når man er nybegynder. Vi forsøger at guide og rådgive ud fra egne erfaringer.
Det er blevet mere og mere populært at investere i eksempelvis aktier blandt danskerne. Det er der god grund til, da mange tjener gode penge på det. Man behøver ikke at være eksempelvis finansekspert for at købe aktier, men hvis man er nybegynder, kan det måske være uoverskueligt at finde rundt i det hele og finde ud af, hvad man egentlig skal investere i. I dette indlæg vil vi derfor komme med nogle gode råd og opmærksomhedspunkter til investeringer for begyndere. Den kan forhåbentlig være med til at give dig et overblik over, hvad du kan investere i og hvordan. Det er nemlig ikke kun aktier, man som begynder kan investere i. Det er dog her, vi vil starte, da det er en af de mest populære måder at investere sine penge på.
Investering for begyndere – aktier
Inden du kaster dig ud i at købe aktier, er det en god idé, at du sætter dig et mål. Det skal være et mål for dine aktieinvesteringer, og her er det vigtigt at have realistiske forventninger. Hvis du gerne vil tjene penge lynhurtigt, så er en investering i aktier nok ikke noget for dig. Med aktier er det nemlig vigtigt at huske, at det er en langsigtet og alternativ måde at spare penge op på. Aktiekurser har det med at svinge op og ned, og derfor kræver det nogle gange også is i maven, når det kommer til aktier. Fordi at aktiekurserne kan svinge meget op og ned, betyder det også, at det normalt ikke er særlig fordelagtigt at lave kortsigtede investeringer i aktier.
Når man skal lave en investering som begynder, er det en god idé ikke at investere størstedelen af sin opsparing på en gang. Man ved aldrig, om man køber aktierne, når de dyrest, og derfor er det en god idé at investere regelmæssigt fremfor at investere en stor sum penge på en gang. I den her forbindelse er det også vigtigt at være opmærksom på at sprede din købe. Når du investerer som begynder, kan du ofte være fristet til at investere dine penge på en eller få aktier. Det er ikke nødvendigvis en god idé, men vi vil derimod råde dig til at sprede dine investeringer over flere virksomheder i forskellige brancher. På den måde vil du ikke blive ramt lige så hårdt, hvis der sker store svingninger for en bestemt virksomhed eller en bestemt branche.
Et helt grundlæggende råd i forbindelse med investering for begyndere er, at du altid skal sætte dig meget grundigt ind i de selskaber, du ønsker at købe aktier i. Du skal ikke kun kende til ”her-og-nu”-billedet af virksomheden, men kig gerne flere år tilbage på virksomhedens historie og indtjening. Rådet om at sætte sig grundigt ind i tingene, før du investerer i noget, er egentlig et råd, der altid gør sig gældende, når det kommer til investeringer og ikke kun i forbindelse med aktier. Når det kommer til aktier, er det ikke en god idé at investere i dem for lånte penge – i hvert fald ikke som en investering for begyndere. Det kræver meget forsigtighed og erfaring med aktier, før det er ansvarligt at bruge denne metode. Og selvom man har erfaring, kan det alligevel gå galt, hvis tingene ikke går som forventet.
Ligesom det var vigtigt at sætte et mål for dine investeringer, er det i forbindelse med aktier også en god idé at overveje, hvornår du gerne vil sælge. Det er faktisk klogt at tænke over det, inden du overhovedet køber aktier. På den måde kan du nemmere holde styr på dine investeringer. Tænk derfor over, om du vil sælge, når dine aktier er faldet med en vis procentdel, eller hvis en aktie udgør en for stor andel i forhold til resten af de aktier, du har investeret i. Sidst, men ikke mindst – vær kritisk. Tag ikke blot imod råd fra alle og enhver om aktier. Du kan selvfølgelig sagtens lytte til alverdens råd, men husk at forholde dig kritisk og følg dem ikke bare.
Investering for begyndere – andre muligheder
En anden investering for begyndere er for mange også det første huskøb eller den første bil. Selvom mange efterhånden investerer i aktier, så er der også rigtig mange, der foretrækker at investere sine penge i noget mere håndgribeligt og noget, de får noget ud af lige nu og her. Modsat aktier, hvor det er dumt at låne penge, kan det eksempelvis ved huskøb eller bilkøb være nødvendigt at låne penge. Det er selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på, hvad det indebærer, og her kan din bank som regel hjælpe dig gennem processen. Igen skal du ikke bare følge alle råd ukritisk, men undersøg også selv alle aspekter og muligheder, så du kan finde den løsning, der passer bedst til dig og dine behov.
Hvis du ønsker at investere i et hus, et sommerhus, en bil eller lignende, er du som regel nødt til selv at have sparet nogle penge op i forvejen. Jo flere penge du har sparet op, jo færre penge er du nødt til at låne i banken. Før du investerer i noget som ovenstående, er det også en rigtig god idé at få lagt et budget – ikke kun for selve investeringen, men for hele din økonomi. På den måde kan du få et overblik over, hvad du egentlig har råd til for at få det hele til at løbe rundt i hverdagen.
Uanset set hvad du vælger af investeringer for begyndere, så husk at tænk SKAT ind i processen. Overvej altid om der er noget, du skal være særligt opmærksom, eller om dine investeringer kan få skattemæssige konsekvenser. Især i forbindelse med aktier eller lignende, hvor du forhåbentlig kan tage en gevinst med hjem, er det vigtigt at være opmærksom på de skattemæssige implikationer. Og husk altid – undersøg sagen grundigt, brug din sunde fornuft og forhold dig kritisk. På den måde har du gode muligheder for at lave nogle gode investeringer, også selvom du er begynder.
Generelt ser folk forskelligt på, hvad en investering er. En investering for begyndere kan derfor betyde aktier for en person, for en anden en bil eller et hus, for en tredje en computer eller for en fjerde noget helt andet. Derfor skal du gøre op med dig selv, hvor mange penge du har til rådighed, om du ønsker at lave kortsigtede eller langsigtede investeringer, og om du ønsker at investere i noget håndgribeligt eller mere uhåndgribeligt som eksempelvis aktier.