Hvad betyder afdragsfrihed?

hvad betyder afdragsfrihedKort fortalt betyder afdragsfrihed, at man ikke betaler renter i lånets løbetid. Det betyder ikke at man kan låne penge uden at betale renter, men blot at i en periode af den tid, hvor man har valgt at låne penge, ikke betaler af på renterne, men blot udsætter disse renter til en senere periode.

Det er oftest muligt hvis man vælger at optage et lån i forbindelse med køb af hus, eller til et større beløb end til sit forbrug. Det skal siges at der er en begrænsning for denne afdragsfrihed. Det betyder at man ofte ser, at når man vælger at betale lånet af til sit hus, så kan man vælge at de første 10 år er afdragsfrie – igen, det betyder ikke at selve lånet bliver billigere, men at man blot skal indfri de første ti måneders renter i den resterende periode.

Som det kort blev nævnt ovenfor, så ser man sjældent afdragsfrihed på forbrugslån. Men det skal siges, at det er muligt, men blot for et par år, alt afhængigt af lånets lånetid. Dette skyldes at man skal betale rente af det lånte beløb, og derudover rente af renterne, indtil at man begynder at afdrage på selve lånet.

Afdragsfrihed på forskellige lånetyper

Når man taler om afdragsfrihed på de forskellige lånetyper, er der forskelige vilkår, det skal forstås således at der er forskel på, om det er et variabel forrentede lån eller et fastforrentet lån. For at give et overblik, kommer her en kort forklaring af forskellene.

Fastforrentede lån

Ved et fastforrentede lån skal man indlede den afdragsfriperiode i det valgte låns udbetaling. Det betyder, at man i lånets udbetalingsperiode ikke kan risikere at få overraskelser, og du ved hvad den faste rente af lånet er, og så er lånets egentlig blot tilbagebetalt.

Variabelt forrentede lån

Når man vælger et variabel forrentede lån, kan man ofte vælge at om man ønsker at lånet skal forlænges til at man har betalt det resterende beløb tilbage, eller om man blot i lånets oprindelige løbetid vil betale et ekstra afdrag hver måned.