Hvad betyder ÅOP?

ÅOP står egentlig for ”årlige omkostninger i procent”. Så ÅOP er blot en forkortelse og bliver oftest bare omtalt som ”ÅOP”. Man bruger dette begreb som en slags nøgletal, der bruges til at sammenligne kreditløsninger og forskellige lån.

Når det kommer til finansielle løsninger og lån fra diverse pengeinstitutter bruges ÅOP, og det gør man for give et simpelt tal, der er let for alle at sammenligne. Hvis man er i tvivl om hvilket lån man skal tage, så kan man altid sammenligne med ÅOP, da det gælder alle typer lån.

Hvad betyder ÅOP

Samler alle omkostninger

Der er stort set altid omkostninger ved at tage et lån, og det kan man så beregne ved at bruge ÅOP, da det er den samlede omkostning for et lån. Der vil nemlig både blive tage højde fra alt fra renten og til forskellige stiftelsesafgifter.

Det vil sige at alle omkostninger, uden undtagelse, helt fra starten vil være at finde i et evt. regnestykke ved hjælp af ÅOP.

I processen ved at ansøge om et kviklån, kan du bruge tallet som en guide til hvilket kviklån, der bedst kan betale sig. En god huskeregel er dog, at man skal huske på, at det blot kan bruges til at sammenligne samme type lån. Med det, skal det forstås, at man ikke kan bruges ÅOP til at sammenligne forskellige slags lån. For at gøre det endnu nemmere at forstå, har vi her lavet et eksempel.

Eksempel

Hvordan ÅOP fungerer i praksis, er lidt lettere at forstå, ved dette eksempel. Hvis vi siger, at jeg du foretager et almindeligt annuitetslån på 50.000 kroner, hvor løbetiden er på 3 år. Det lån jeg har valgt, har en rentetilskrivning hvert kvartal, en fast månedlig ydelse, en årlig rente på 8 % og debitorrenten er på 8,243 %. Stiftelsesprovisionen er på 500 kroner.

Det vil sige at min ÅOP før Skat vil være på 8,98 % og det disponible beløb vil være 49.500 kroner. Hvis jeg optager samme lån, men hvor løbetiden i stedet for er på 5 år, vil resultatet være 8,70 %. Dette skyldes udelukkende fordi stiftelsesprovisionen reguleres i forhold til lånets løbetid, og derfor vil det have større indflydelse på den endelige ÅOP, og derved falder den.