Hvad betyder en variabel rente?

Udtrykket ”variabel rente” er et udtryk for en rente, som er variabel. Den varierer i forhold til den udvikling, der er på den generelle markedsrente. Det betyder, at en variabel rente både kan bevæge sig om og ned, og det gør den i takt med den økonomiske udvikling, som er bestemt af samfundet på verdensplan.

Man fastsætter oftest den variable rente for ud- og indlån, 3-4 gange om året.

Hvad betyder en variable rente

Låntyper med variabel rente

Af de mange forskellige lånetyper, der findes, kan man finde en del, som har en variabel rente. De går ofte under udtrykket ”rentetilpasningslån”, og det gør de fordi, som navnet indikerer, følger renten også uanset om renten går ned eller op.

For at komme med et eksempel, kan man få et lån, der har fuld rentetilpasning. Det er det lån man kalder et ”F1-lån”. Her ser man typisk at rentetilpasningen ske en gang årligt.

Vælger man at optage et lån med en variabel rente, skal man vide at man er afhængig af markedsrenten. Det betyder i heldige tilfælde at lånet er billigt, men man kan også være uheldig at lånet lige pludselig bliver dyrere – det er igen markedsrenten, der bestemmer det.

Man ser ofte derfor, at nogle låneudbydere kun tilbyder et rentetilpassede lån med et loft på 5 %. Derfor kan man som lånetager være sikker på, at ens lån aldrig overstiger de 5 % i rente, og det er uanset om markedsrenten eventuelt stiger til over 5 %.

Hos det pågældende pengeinstitut, hvor man har besluttet sig for at låne, bliver det rentetilpassede lån fastsat. Det pengeinstitut, hvor man låner, vil derfor oftest være en del af en eventuel samlede aftale.