Hvad betyder det at stille sikkerhed?

 

Det at sige at man kan stille sikkerhed, betyder at hvis man stifter gæld, så giver man det pengeinstitut en garanti for at de kan få deres penge tilbage. Næsten uanset hvordan man tager hen for at låne, kan man regne med at man bliver bedt om at stille en form for sikkerhed, ellers kan man godt glemme at låne. Derfor vil man, hvis man går ned i ens egen bank, blive bedt om stille sikkerhed for et eventuelt lån man vil optage. I det tilfælde at man har optaget en lån, og man kommer i den uheldige situation, hvor man ikke kan betale tilbage, vil det pågældende pengeinstitut få sine penge tilbage, ved den sikkerhed man har stillet. Denne ”sikkerhed” man stillet vil derefter blive solgt på auktion, så pengeinstituttet kan få sine penge retur.

Skal du låne 6000 kr?

Klik på pæren, så du allerede i gang

Hvordan stiller man sikkerhed?

Hvis man optager et mindre lån, kan man sommetider stille mindre værdifulde genstande, man ejer som sikkerhed. Et par eksempler er ens bil, motorcykel eller andre genstande, der har en værdi. Så derfor kan pengeinstituttet man har lånt igennem og brugt bilen eller motorcyklen til at stille sikkerhed som, konfiskere ens bil eller motorcykel, hvis du ikke kan betale tilbage, og derefter blive ens bil eller motorcykel blive solgt på auktion og derved vil det være muligt for pengeinstituttet at få deres penge igen.

Ofte ser man også man bruger sit hus, som sikkerhed ved optagelse af lån. Dette kan være for at investere i ens egen virksomhed, eller bruge pengene til at renovere ens hus, eller andre ting. Det skal dog sige, at det er en risikabel måde at låne pengene på, da hvis man ikke kan betale pengeinstituttet tilbage, så kan huset blive taget for en, og så står man pludselig uden tag over hovedet.

Lån uden at stille sikkerhed

Hvad kan man, hvis ikke man kan stille sikkerhed? Hvis man ikke har nogle værdifulde genstande, der kan bruges som sikkerhed for et lån, er der en tredje mulighed, man kan nemlig vælge at få en anden person til at ”stille sikkerhed” for en. Det omtales med en begreb, der hedder ”kaution”. Den, der vælger at kautionere for en, er en kautionist, og den person hæfter nu for ens gæld, hvis ikke selv man kan betale den tilbage.