Rigtig mange mobilejere bruger data på deres mobil. Det kan være data til at lytte til musik, se film og serier eller måske blot for at søge på nettet eller kommunikere med vennerne. Uanset, hvad du bruger din data til, kan det være rigtig svært at have overblik over, hvor meget data du egentlig bruger og har behov for. Skal du betale for fri data hver måned, eller er dit forbrug så begrænset, at få GB er rigeligt? I modsætning til fri sms, mms og tale kan der virkelig være penge at spare, hvis du sammenligner dit dataforbrug med dit abonnement og får disse til at passe bedre sammen. Læs med herunder, og find ud af, om du skal have fri data i dit næste mobilabonnement. Du kan også sammenligne forskellige abonnementer her på siden, der inkluderer fri data, så du finder et abonnement, der passer til dit private forbrug.

Mange selskaber tilbyder fri data i deres abonnementer

Flere og flere selskaber udbyder mobilabonnementer med fri data, så deres kunder sikrer sig en fast udgift hver måned. Det betyder en fast indkomst for udbyderne og en fast udgift for kunderne. For mobilselskaberne kan det være et godt træk at tilbyde fri data, da mange kunder gerne vil sikre sig, at de ikke løber tør eller – værre endnu – ender med en kæmpe regning sidst på måneden. For mange abonnenterne er det naturligvis også en god mulighed med gratis data, de ubegrænset kan bruge af. Det betyder, at de ikke behøver at tænke på deres streamingforbrug, når de ser videoer i bussen eller toget, læser e-magasiner i venteværelset hos lægen eller lytter til musik fra deres musiktjeneste, mens de træner. Med fri data i dit abonnement behøver du altså aldrig bekymre dig om, hvorvidt du har data nok til at finde frem til din lokation via din mobils kortfunktion, eller om du ender med en kæmpe regning, fordi du så en film i toget på vej til København.

Hvad bruger meget data?

Det er de færreste, der har styr på deres individuelle dataforbrug, og det skyldes, at det er ret uigennemsigtigt, hvor meget data du bruger ved at benytte dig af de forskellige tjenester og funktioner. Et godt råd er at se, hvor meget data du i alt bruger i måneden. Her er det lovpligtigt af din nuværende udbyder at oplyse dig om dit månedlige forbrug i forhold til taletid, beskeder og data. Du finder dit præcise forbrug ved at logge ind på din udbyders hjemmeside eller ved at ringe til deres kundeservice. Ulempen her er, at selvom du kan se dit overordnede dataforbrug, kan du ikke se, hvordan du bruger det. Der er nemlig stor variation i, hvor datakrævende dine forskellige handlinger på mobilen er. Bruger man ofte sin mobil til at søge med på nettet, kunne man hurtigt tro, man har brug for fri data, men faktisk bruger man kun ganske lidt data pr. mobiloptimeret side, der dukker op på mobilskærmen – nemlig omkring 150 – 200 KB. Taget i betragtning at 1000 KB svarer til 1 MB, og at 1000 MB svarer til en GB, taler vi altså om ganske lidt data, når du søger sider frem på din mobil.

Det, der ofte snyder mobilbrugere, er, hvor meget data de bruger, når de ser videoer i HD-kvalitet eller streamer sange fra Spotify. Ser du ofte videoer eller lytter til musik på din mobil, skal du sikre dig, at du betaler for rigelig med data i dit abonnement. Når du har lyttet til ét minuts musik fra din musiktjeneste, bruger du omkring 1 MB data. Selvom det ikke lyder af meget, kan du hurtigt bruge en del data, hvis du eksempelvis bruger din mobil, mens du træner eller sidder i toget. Med videoer i HD gælder det, at du bruger omkring 2,5 GB i timen. Sidder du indimellem i bus eller andetsteds, hvor du ikke er koblet op på et Wi-Fi, og ser film og serier på din mobil, kan det altså godt betale sig at have fri data inkluderet i dit abonnement til mobilen.

Hellere for meget end for lidt data

Der er altså stor forskel på, hvor meget data du bruger – det afhænger helt af, hvad du bruger dataen til. Et godt råd er at betale for lidt mere data, end du egentlig bruger. På den måde har du lidt ekstra, hvis du får brug for det, og det vil i sidste ende også være langt billigere for dig, end hvis du bruger mere data, end du har. Overskrider du din datagrænse, tager udbyderen ofte meget mere pr. GB, end hvis det var inkluderet i dit abonnement til at starte med. For mange kan det derfor betale sig at købe et abonnement med fri data.

Kommuniker online med fri data

Bestemmer du dig for at købe et abonnement med gratis data, kan du passende spare penge på andre tjenester som taletid, sms- og mms-beskeder. Mange bruger i dag udelukkende de forskellige online kommunikationsmuligheder. Her kan man blandt andet via Messenger, Whatsapp eller Signal kommunikere med alle sine kontakter lige så meget, man har lyst – helt gratis. Her er det nemlig kun ubegrænset data, du behøver. Via eksempelvis Skype og Messenger kan du endvidere lave opkald og tale med dine venner og bekendte, uden du behøver at betale opkaldsafgift eller taletid. Så længe du har fri data i dit abonnement, findes der altså utallige andre løsninger, hvis du ønsker at spare penge på taletid og almindelige tekstbeskeder.

Sørg for at undersøge dit forbrug

Det kan som sagt være svært at vide, hvad du helt præcis bruger din data på, og hvor meget du behøver. Du kan eventuelt bruge en måned på at forsøge at overveje, hvad du bruger din mobil til, og derefter tjekke dit overordnede dataforbrug gennem din udbyder. Det kan nemlig give dig et rigtig godt fingerpeg om, hvorvidt du har brug for gratis data i dit abonnement. Ved at tilpasse dit dataforbrug med den mængde data, du betaler for i dit abonnement, kan der være mange penge at spare på din mobilregning.