Dine-penge.dk præsenterer et udvalg af lånedudbydere, og er derfor ikke fyldestgørende for hele markedet. Vi får et honorar for de lån, der bliver optaget hos låneudbyderne gennem vores site, og derfor indeholder denne side reklamelinks. Se en oversigt over de låneudbydere vi samarbejder med her.

Har du gæld flere steder, og synes du, det er begyndt at blive en smule uoverskueligt? Så kan et samlelån muligvis være noget for dig. Med et samlelån kan du få samlet alle dine lån i ét lån. Det kan være med til at gøre det mere overskueligt for dig, og nogle gange vil det også være mere fordelagtigt for din økonomi.


Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at det nogle gange kan komme til at koste dig mere at have ét samlet lån. Derfor vil vi i dette indlæg kort forklare, hvornår det kan være en god idé at få et samlet lån, og hvornår man bør lade være.

Hvornår er det en god idé at tage et samlelån?

Et samlelån kan være en rigtig god idé, hvis du ikke kan overskue eller administrere alle dine mindre lån. Et sådant lån kan du nemlig tage, så du har mulighed for at tilbagebetale flere mindre lån på en gang. På denne måde vil du kun skulle betale til én udbyder i stedet for eksempelvis tre eller fire forskellige. I nogle tilfælde er det også muligt at få et samlelån, hvor renten er lavere, og på den måde vil du komme til at betale mindre om måneden ved at samle dine lån. Det er dog ikke altid tilfældet, og det er altid noget, du skal sørge for at undersøge i lige netop din situation.

Det er også altid vigtigt, at du tager det kviklån, som har den laveste ÅOP, og helt generelt er det afgørende, at du først og fremmest regner på det for at finde ud af, om det kan betale sig for dig. Det er vigtigt både at beregne udgifterne for dine nuværende lån, men også for det nye lån. Det vil være en god idé for dig at optage et samlelån, hvis det bliver billigere. Det giver selvfølgelig sig selv, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke altid er tilfældet. 

Hvorfor er det ikke en god idé at tage et samlelån?

Et samlelån giver dig som tidligere nævnt ikke nødvendigvis en lavere rente, og det er noget, du skal være opmærksom på, så du ikke lige pludselig kommer til at skulle betale flere renter, bare fordi du har fået samlet dine lån. Hvis du får lavet et samlelån og betaler det over en lang periode, så er det nemlig ikke sikkert, at det er billigere, men derimod dyrere. Det er naturligvis også vigtigt at være opmærksom på, at du ikke fjerner noget af din gæld ved at tage et sådant lån, men du samler bare alt din gæld ét sted.

Du kan få et samlelån ved flere forskellige udbydere – og ofte også i din egen bank. Selvom du måske har stor tiltro til din bank, så er det altid en god idé at være opmærksom på, at din bank også skal tjene penge på de ydelser og finansielle produkter, de tilbyder dig. Så overvej altid om et samlelån virkelig er den bedste løsning for dig, inden du takker ja, også selvom det er din egen bank, der tilbyder dig det.

Hvordan fungerer et samlelån?

Du har nu fået et indblik i, hvornår det kan være en god idé at tage et samlelån, og hvornår det kan være en knap så god idé. Dette leder frem til, hvordan et samlelån fungerer. Det kan som tidligere nævnt være, at din bank kan give dig en fordelagtig aftale, hvor renten bliver lavere, og hvor dine omkostninger dermed reduceres. Det er derfor vigtigt, at du kontakter din bank for at finde ud af den bedste løsning i din situation, når du skal tage et samlelån.

Hvis du vælger at tage turen i banken for at få rådgivning til dit samlelån, skal du være opmærksom på, at du kommer til at skulle redegøre for, hvorfor du har valgt at tage flere forskellige lån. Dette er for at give bankrådgiveren et indblik i din økonomiske situation og på den måde hjælpe dig med dit samlelån. Du vil højst sandsynligt også blive spurgt omkring, hvorfor du har tænkt dig at tage et samlelån. Der er nemlig stor forskel for bankerne på, om du gennemgår store ændringer i dit liv, der gør, at du bør tage et samlelån, eller om det blot er fordi, du ikke er den skarpeste til at betale af på din gæld og derfor søger en hurtig mulighed for at få et godt samlelån.

Hvilke lån kan sættes sammen?

Som tidligere pointeret er det smarte med et samlelån, at du kan samle dine dyre lån med et samlelån. Dette er med til at gøre hele din lånesituation mere overskuelig, men det er vigtigt at vide, at det ikke er alle lånetyper, som er mulige at lave til et samlelån.

Det er ofte ikke muligt at sammensætte et lån, hvor der er stillet sikkerhed i form af pant i en vare. Dette kan for eksempel være ved et boliglån, andelsboliglån, realkreditlån og billån. Disse lånetyper er typisk ikke mulige at lave et samlelån ud af, da låneudbyderne har sikkerhed i dine ting. Dette kan for eksempel være, hvis du har taget et lån for at kunne købe et hus, hvor låneudbyderen så har pant i dit hus og derfor sikkerhed i det. Hvis du skulle komme i den uheldige situation, hvor du ikke kan betale dit boliglån, så kan låneudbyderen kræve, at du skal sælge dit hus. Dette gør det derfor ofte besværligt at samle lånene under ét samlelån.

Hvis det ikke er en mulighed i bankerne, at du kan tage et lån med sikkerhed, så kan du også tage et uden sikkerhed. Dette kan være lån som kviklån, ferielån, forbrugslån eller et billån uden sikkerhed. Det er derfor også muligt at lave et samlelån med et billån – du skal bare sikre dig, at dit billån er uden sikkerhed, for ellers er denne mulighed ikke gældende. Flere af låneudbyderne giver dig som kunde mulighed for at låne penge gratis over en bestemt tidsperiode. Det er ofte muligt, at du kan tage et gratis lån på 30 dage, hvilket kan give dig større mulighed for at sammensætte et samlelån. Dette er ofte en fordel, hvis du har et ønske om at få hurtige lån lige nu og her, og der kan være flere udbydere, der tilbyder, at dit første lån er gratis. Det er dog vigtigt at huske på, at intet er gratis her i verden, og der er ofte forskellige hager ved disse lån. Et samlelån giver dig ikke nødvendigvis en lavere rente, når du samler alle dine lån i ét lån, og ved at tage bestemte lån med en højere rente skal du ikke forvente, at det bliver billigere, når du har samlet dem i et samlelån. Derfor bør du tjekke op på alle dine lån for at finde frem til den bedste løsning, når du skal samle dem i et samlelån.

Hold øje med ÅOP

Inden du går i gang med at samle dine lån, er det en god idé, at du ser nærmere på de forskellige muligheder, der er på markedet. Det er vigtigt, at du finder frem til præcis den udbyder af samlelån, som passer til dit behov. Der findes nemlig utrolig mange forskellige, og de har alle deres fordele og ulemper. Der er ofte forskellige forhold, som varierer fra udbyder til udbyder. Det første, som de fleste, der ønsker et samlelån, kigger efter, er den månedlige ydelse. Denne ydelse er ofte forskellig mellem de forskellige låneudbydere, og du bør derfor også holde øje med den. Men der er også andre ting, du skal holde øje med, og det er blandt andet løbetiden på de forskellige lån, som du har et ønske om at samle. Dette er vigtigt at vide, for så kan du nemmere vurdere, om det kan betale sig at samle de forskellige lån til ét stort samlelån, eller om det er bedre at holde dem separat.

Du bør især holde øje med de årlige omkostninger i procent (ÅOP), da dette ofte kan hjælpe dig med at give et mere retvisende billede af de besparelser, du kan forvente at få ved at tage et samlelån. Her tages der højde for alle de samlede udgifter samt renter, gebyrer, administration og etablering, når ÅOP sammenlignes. Du får derfor det bedste overblik over de forskellige muligheder på markedet, og hvordan de passer til dit behov, ved hjælp af ÅOP. En effektiv måde at få et klart syn på omkostningerne er at holde de årlige omkostninger i procent oppe mod løbetiden, da du her vil kunne regne ud, om lånet overhovedet kan betale sig over tid.

RKI og samlelån

RKI (Ribers Kredit Information) er et register, der holder styr på alle borgere, som bliver vurderet til at være ”dårlige betalere”. Hvis du ikke betaler dine regninger, kan du risikere at komme i deres register. Når du først er i RKI, er det utroligt svært at låne penge – om det så er at låne penge gratis eller låne penge med omkostninger, så kan det sjældent lade sig gøre. Dette er også tilfældet med et samlelån. Bankerne vil ofte rådgive dig til at kontakte de kreditorer, som du skylder penge, for at kunne finde frem til en løsning på din gæld. Dette kan hjælpe dig med at komme ud af RKI’s register og dermed foretage et samlelån uden de store problemer. Det er vigtigt at huske på, at kreditorerne har en stor interesse i dine penge, og derfor vil de ofte gerne hjælpe dig på rette spor igen. Det kan derfor anbefales at få styr på dine lån, der er i gæld, inden du tager et samlelån.

Hvem indfrier lånene?

Har du besluttet dig for at tage et samlelån, kan du selv styre, om du vil indfri dine nuværende lån, eller om du ønsker, at banken skal gøre det for dig. De fleste banker tilbyder denne ydelse for deres kunder, så de ikke skal gøre for meget selv, hvilket kan give mange af forbrugerne ro i hovedet. Du behøver derfor ikke at skulle sætte dig ind i, hvordan lånene skal indfries – du skal blot lade banken gøre det. Du skal dog være klar over, at det betyder, at du ikke vil få udbetalt lånet til dig. Pengene vil derimod blive sendt direkte hen til dine kreditorer. Denne service er ofte en ”win-win-situation” for bankerne og forbrugerne, da bankerne kan sikre sig, at pengene går til din gæld, og at de ikke bliver brugt til at skabe mere gæld i dit budget. Du slipper dermed også for selv at skulle stå for papirarbejdet.

Har du derimod et ønske om selv at have fingrene i papirerne, kan dette også sagtens arrangeres. I denne situation vil du få udbetalt samlelånet til din konto, hvor du selv står med ansvaret for at bruge pengene på at betale dine lån af. Ansvaret er derfor på din side, og det er dermed ikke bankernes job at styre dine penge. Flere forbrugere finder denne løsning nyttig, da de selv gerne vil være en del af processen, når lånene skal indfries og samles. Du får derfor en bedre indsigt i, hvordan hele situationen fungerer, og du kan blive klogere på processen. Det er dog vigtigt at huske, at det er op til dig at bruge pengene på at samle dine lån.

Undersøg ved de forskellige banker, hvilke servicer de udbyder ved et samlelån. Det er ofte muligt at vælge mellem flere forskellige muligheder, og bankerne ønsker kun, at du får de bedste vilkår, når du skal tage et samlelån.

Samlelån efter dine behov

Det er vigtigt at overveje, hvad der er vigtigt for dig, når du skal tage et samlelån. Der er mange forskellige muligheder og forskellige overvejelser, du skal gøre dig, inden du går i gang. Kan det overhovedet betale sig? Er det vigtigste for dig at komme ud af dit lån hurtigst muligt, eller er det vigtigste, at du kan holde de månedlige ydelser nede. Løbetiden kan også betyde, at du har færre månedlige omkostninger, men i længden kan det betyde, at du skal betale mere. Det er derfor meget vigtigt, at du gør dig disse overvejelser, inden du tager dit samlelån.

Jeg har i lang tid været på udkig efter et passende samlelån, men uden held. Heldigvis stødte jeg på dine-penge.dk, som er en behjælpelig side, når det kommer til at optage forskellige lån og heldigvis også samlelån. På siden kan man hurtigt finde gode råd og informationer samt sammenligne forskellige lån.

★★★★★

Jesper Poulsen

Send din oplevelse og bedømmelse af dine-penge til os - klik her